Hoe bouw ik een thuisstudio

Studiomicrofonen, audio-interface en studiomonitoren zijn de drie fundamentele bouwstenen van je toekomstige studio. Thuisopname is momenteel echt een trend. De verkrijgbaarheid van apparatuur is nu veel beter, en zelfs studioapparatuur uit het lagere segment biedt nog voldoende kwaliteit om tenminste een succesvolle demo-opname te maken. Wil je je eigen studio opzetten? Ga ervoor! Het is niet moeilijk, en de resultaten zullen je verrassen. Om je te helpen je eigen thuisstudio op te zetten en uit te rusten, hebben we het volgende advies voorbereid.
Onze deskundigen staan klaar om je te helpen bij je keuze. Je kunt ons bellen op 202 170 677 (Mon-Fri 9:00 a.m. - 4:00 p.m.) of een e-mail met je vragen sturen naar
Een opname wordt in deze volgorde gemaakt: microfoon -> audio-interface -> studiomonitoren. Laten we dezelfde stappen volgen om je uit te leggen hoe je een thuisstudio opzet.
Studiomicrofoon
Grootmembraan-condensatormicrofonen worden het meest gebruikt in studio's. Ze zijn ontworpen om elke geluidsbron natuurgetrouw en gedetailleerd op te vangen. Grootmembraanmicrofonen zijn ideaal voor het opnemen van stemmen, akoestische gitaren, cabs of gitaarcombo's, slaginstrumenten enz.
Meer informatie over het kiezen van een microfoon vind je in ons shopadvies onder 'Hoe kies ik een microfoon'.
Audio-interface
Een ander belangrijk apparaat in het opnameproces is de audio-interface, waarop je de microfoon, gitaar, keyboards en eventueel andere instrumenten of geluidsbronnen op aansluit. De audio-interface haalt je analoge signaal van de ingangskabel en creëert een digitale track, die het vervolgens naar de computer en je muziekprogramma (DAW) stuurt. Het aantal ingangen is tevens een belangrijke geluidskaartparameter. Indien je weet dat je alleen stemmen en een gitaar gaat opnemen, is een kaart met twee ingangen voldoende. Maar als je meer tracks (misschien drums) gaat opnemen, heb je meer ingangen nodig.
Meer informatie over het kiezen van een audio-interface vind je in ons shopadvies onder 'Hoe kies ik een geluidskaart'.Studiomonitoren
Standaard luidsprekers worden niet gebruikt voor opname in de studio, zelfs niet in je thuisstudio. In plaats daarvan zijn 'studiomonitoren' de betere apparatuur. Er is een enorm verschil tussen de twee, en zelfs studiogeluidstechnici ergeren zich als niet de juiste term gebruikt wordt! Studiomonitoren zijn ontworpen voor kritisch luisteren. Hun geluid is uitgebalanceerd zodat geen frequentieband benadrukt wordt, waardoor een nauwkeurige weergave van je opname wordt gegeven, die je vervolgens kunt bewerken en mixen.
Meer informatie over het kiezen van monitoren vind je in ons shopadvies onder 'Hoe kies ik een studiomonitoren'.Muziek- en bewerkingssoftware
Zodra je een microfoon, geluidskaart en studiomonitoren hebt, heb je nog maar één ding nodig voordat je je eerste song kunt gaan opnemen: DAW of Digital Audio Workstation. Deze mooie term dekt alle computerprogramma's die gebruikt worden om met muziek te werken en deze op de computer te bewerken. De studiostandaard is het Cubase programma, terwijl producers van elektronische muziek de voorkeur geven aan Ableton Live- software.
Studio-accessories
Je thuisstudio heeft ook wat basisaccessoires nodig, vooral kabels. Je hebt een XRL-microfoonkabel nodig om je microfoon aan te sluiten op de geluidskaart. Geluidskaarten worden doorgaans via een USB-kabel op de computer aangesloten. Deze worden normaal gesproken meegeleverd, dus daar hoef je je dan geen zorgen over te maken. Je hebt ook kabels nodig om je studiomonitoren op de audio-interface aan te sluiten. A symmetrische 1/4 inch jack – XLR-kabels zijn ideaal in dit geval.
Ben je van plan stemmen op te nemen in je thuisstudio, dan adviseren wij een microfoonstandaard, een popfilter en een akoestisch scherm. Dit scherm vormt een halfronde cirkel rond de microfoon om te voorkomen dat geluidsgolven rond de kamer stuiteren.