Hoe kies ik een akoestische gitaar

Sinds de 20e eeuw is de akoestische gitaar een van de meest populaire muziekinstrumenten ter wereld. Akoestische gitaren worden onderverdeeld in vele soorten. Om je te helpen kiezen hebben we deze handleiding voor je samengesteld om je te helpen bij het kiezen van een akoestische gitaar.

TIP VOOR BEGINNERS:

Ben je een beginner die op zoek is naar een universele en veelzijdige tool, dan adviseren we je te gaan voor een Dreadnought akoestische gitaar. Indien nodig helpen onze deskundigen je graag bij het maken van je keuze op telefoonnummer ( ) of op e-mailadres .

De zogenaamde akoestische gitaar is voorzien van metalen snaren en wordt meestal gespeeld met een plectrum. Dit soort muziekinstrument wordt ook vaak wel de western gitaar. Klassieke gitaren met nylon snaren (zogenaamde Spaanse gitaren) die bedoeld zijn voor klassieke muziek en flamenco worden besproken in het artikel hoe kies ik een klassieke gitaar.

De akoestische (western) gitaar is bedoeld voor alle moderne genres zoals rock, pop, country, bluegrass of folk. Het basisverschil ligt bij akoestische gitaren in de verschillende bodyvormen en het gebruik van verschillende materialen die het geluid beïnvloeden.

Basistypes akoestische gitaren


Dreadnought

De Dreadnought-vorm is universeel en het is een geheel veelzijdige akoestische gitaar. Hij is vooral geschikt om met een plectrum bespeeld te worden en biedt een uitgebalanceerd geluid over het gehele spectrum, duidelijke middentonen en zuivere hoge tonen. Met een Dreadnought gitaar zit je altijd goed.

Jumbo

Jumbo gitaren worden, zoals de naam al doet vermoeden, gekenmerkt door een grote en volumineuze body. Dit geeft ze een sterker en luider geluid, maar ook versterkte basfrequenties. Het algemeen diepere geluid krijg je hier bij de grotere afmetingen.

Parlor

De Parlor gitaartraditie gaat terug naar de jaarwisseling 19e/20e eeuw en was vooral populair in het jazz-tijdperk. In tegenstelling tot Dreadnought gitaren beschikken ze over een kleinere body die een wat centraler geluid geeft. Door de kleinere body zijn Parlor gitaren ideaal voor op reis en kunnen ze heel eenvoudig worden bespeeld (ook door kinderen).

Grand Concert

Akoestische gitaren met het etiket "Grand" behoren tot de meest moderne types. Grand Concert gitaren zijn gitaren met een relatief kleine body, die ontworpen zijn voor een nieuwe generatie vingerstijlspelers - musici die met hun vingers spelen.

Grand Auditorium

Het formaat van Grand Auditorium gitaren ligt tussen Dreadnought en Grand Concert gitaren. Hierdoor zijn ze geschikt om met of zonder plectrum te spelen. Een uitgebalanceerd geluid over het gehele spectrum is het motto van deze gitaren.

Grand Symphony

Deze gitaren bieden een krachtig, luid geluid als gevolg van hun bodyformaat. Vergeleken met Grand Auditorium beschikken Grand Symphony gitaren over "turbo boost", wat voor een duidelijkere bas en een robuuster geluid zorgt.

Grand Orchestra

Grand Orchestra gitaren hebben de grootste body van instrumenten van dit type. De grote body levert een sterke bassrespons en een luid geluid dat lang aanhoudt (nagalm). Deze gitaren beschikken ook over een enorme dynamiek. Of je hele akkoorden speelt met een plectrum of de snaren aanslaat met je vingers, je wordt altijd beloond met een dicht geluid.

12-snarig

Twaalf-snarige gitaren hebben dubbele snaren. De paren individuele snaren bevinden zich zeer dichtbij elkaar zodat ze altijd samen klinken. Dankzij dubbele snaren hebben deze gitaren een voller en rijker geluid. Het dunste paar snaren ("e" en "b") is identiek, de overige snaarparen ("g", "D", "A", "E") zijn afgestemd op een verschil van één octaaf.

Overige

Er zijn een paar specifieke gitaren die wat anders zijn - bijvoorbeeld door hun body-vorm, specifieke ontwerp, of het gebruikte materiaal. Deze instrumenten staan in de rubriek "Overige".

Onderverdeeld op type body

De body heeft betrekking op de body van de gitaar. De methode waarmee hij wordt gemaakt bepaalt de geluidskwaliteit van het instrument en de bijbehorende prijs.

• De meest betaalbare akoestische gitaren hebben een gelamineerde (multiplex) body. Deze instrumenten zijn ideaal voor beginners, niet alleen vanuit kostenoogpunt maar ook vanwege hun onderhoudsgemak. Gitaren met een gelamineerde body zijn prima geschikt voor reizen, het zingen rond een kampvuur en dergelijke gelegenheden, omdat ze zeer resistent zijn tegen omgevingsomstandigheden.

• Het volgende niveau zijn halfmassieve gitaren. Deze aanduiding betekent dat het frontpaneel gemaakt is van massief hout. De zijkanten en achterkant zijn gemaakt van gelamineerd materiaal. Over het algemeen bieden halfmassieve gitaren een rijker en voller geluid. Tegelijkertijd vereisen ze minimale controle van de vochtigheid in de kamer waarin ze worden opgeslagen, omdat massief hout de neiging heeft te 'werken’.

• Topkwaliteit gitaren bestaan geheel uit massief hout. Hun klankkasten, zijkanten en achterkant zijn gemaakt van massief hout. De kwaliteit van de materialen om deze gitaren te maken is op het hoogste niveau, wat natuurlijk een positieve invloed heeft op het geluid. Massief houten gitaren zijn tevens het meest gevoelig voor de omgevingscondities; het vochtigheidsgehalte in de kamer waarin zij worden opgeslagen moet zorgvuldig worden beheerd.
  • 1 - Brug
  • 2 - Brugzadel
  • 3 - Klankgat
  • 4 - Fret
  • 5 - Topkam
  • 6 - Stemmechanieken
  • 7 - Hals
  • 8 - Slagblad
  • 9 - Zijkanten
  • 10 - Kop

Verdeling naar type gebruikt hout

Een zeer belangrijk onderdeel van de gitaar is het bovenblad. De trilling van de snaren wordt erop overgedragen, dus het speelt een belangrijke rol bij het daaruit voortvloeiende geluid en het karakter. Juist het voor het bovenblad gekozen hout bepaalt welke geluidseigenschappen je toekomstige instrument heeft.

De onderstaande platen worden het meest gebruikt voor het bovenblad:

Vurenhout

Dit hout is een van de meest populaire. Een vurenhouten bovenblad produceert een helder, belachtig geluid. Dankzij de combinatie van hardheid en flexibiliteit beschikken gitaren met een vurenhouten bovenblad over een groot dynamisch bereik.

Cederhout

Cederhout is zachter dan vurenhout, maar niet zo flexibel, dus het is beter bestand tegen omgevingsfactoren zoals temperatuurschommelingen of vochtigheid. Cederhout heeft een basgeluid en onderscheidt zich door een langer aanhouden vergeleken met vurenhout (nagalm).

Verdeling naar type elektronica

Gitaren worden onderverdeeld in akoestisch en elektro-akoestisch. Elektro-akoestische gitaren zijn uitgerust met een zogenaamd piëzo-pickup en een actieve voorversterker, die zich aan de zijkant van de gitaar bevindt. Het voordeel van elektro-akoestische gitaren is dat ze gemakkelijk in een versterker kunnen worden gestoken en versterkt. Ben je van plan in het openbaar op je gitaar te spelen, dan raden we je absoluut een elektro-akoestisch model aan.

Accessoires

Zorg ervoor dat je niet vergeet de juiste accessoires voor een akoestische gitaar te kopen. Inclusief een tuner (voldoende is een clip tuner), een stevige tas of een zachte gigbag, een extra set snaren en een standaard, waarin je gitaar er meesterlijk uitziet :-).

Verdeling naar type cutaway

We kunnen akoestische gitaren ook onderverdelen in die met cutaways en die zonder cutaways. De cutaway bevindt zich aan de onderkant van de body op de hals. Het doel ervan is toegang tot de bovenste posities op de toets om gemakkelijk solo's te spelen.

Searched phrases

Categories

Merken

Een momentje