Logo
Alles over winkelen

Verklarende woordenlijst

A-Z A B C D E F G H I K L M N O P R S Š T V W #
A
  1. Actieve geluidsisolatie
    Active Noise Cancelling (ANC) technologie kan effectief omgevingsgeluid isoleren in draadloze hoofdtelefoons.
  2. ADAT
    Optisch audioprotocol ontworpen voor digitale audiotransmissie. Het wordt meestal gebruikt om ingangskanalen uit te breiden.
  3. Advertenties
    Mixeringangsconnectoren voor seriële aansluiting van andere externe processors.
  4. Afronding
    Aan de ene kant wikkelt de snaar zich om het stemmechaniek, maar aan de andere kant is het einde vaak anders. Een populair uiteinde is bijvoorbeeld een balletje, waardoor je de snaar gewoon door de brug kunt duwen en deze na het spannen vasthoudt zonder dat je ingewikkelde knopen hoeft te maken. Het type einde moet altijd gekozen worden in overeenstemming met het type instrument.
  5. Aantal analoge ingangen
    Terwijl het digitale signaal alleen onderscheid maakt tussen 0 en 1, wordt de analoge waarde eerst gemeten en vervolgens omgezet in digitale vorm. Deze parameter specificeert het aantal ingangen die deze procedure kunnen afhandelen.
  6. Aantal analoge uitgangen
    Terwijl het digitale signaal alleen onderscheid maakt tussen 0 en 1, wordt de analoge waarde eerst gemeten en vervolgens omgezet in digitale vorm. Deze parameter specificeert het aantal ingangen die deze procedure kunnen afhandelen.
  7. Aantal bassen
    Het aantal basknoppen op een accordeon varieert afhankelijk van de grootte van het instrument (van 32 tot 120 bassen).
  8. Aantal AUX
    De AUX-ingang geeft een aansluiting aan voor het aansluiten van externe audioapparaten, zoals telefoons of MP3-spelers.
  9. Aantal banden
    Geeft het aantal banden van de luidspreker aan. Het aantal banden komt mogelijk niet overeen met het aantal sprekers.
  10. Aantal onderdelen
    Het aantal onderdelen waaruit een blokfluit is opgebouwd.
  11. Aantal DMX-kanalen
    Het aantal kanalen van het digitale communicatieprotocol DMX dat bijvoorbeeld wordt gebruikt om verlichting aan te sturen.
  12. Aantal kanalen
    Het aantal kanalen bepaalt het aantal noten van de harmonica. Diatonische harmonica's hebben standaard 10 kanalen, terwijl chromatische harmonica's verschillende aantallen kanalen kunnen hebben (10, 12, 14, 16).
  13. Aantal leidingen
    Aantal pijpen/fluiten van de panfluit.
  14. Aantal microfooningangen
    Aantal ingangen die worden gebruikt om microfoons aan te sluiten. Je vindt ze in mengpanelen, geluidskaarten of toetsinstrumenten.
  15. Aantal microfoon-/lijningangen
    Het aantal ingangen dat wordt gebruikt om microfoons aan te sluiten op de lijningang, traditioneel een 6,3 mm jack. Je vindt ze in mengpanelen, geluidskaarten of toetsinstrumenten.
  16. Aantal omvormers
    Transducers, meestal in hoofdtelefoons, zijn direct gerelateerd aan elektrische weerstand. Een grotere diameter en een groter aantal betekent een hogere weerstand en dus een betere geluidskwaliteit, maar stelt tegelijkertijd meer eisen aan het vermogen van de signaalbron.
  17. Aantal simulaties
    Aantal ingebouwde simulaties van apparaten van bekende merken.
  18. Aantal subgroepen
    Mixers maken het vaak mogelijk om een subgroep of subgroepen te maken, waardoor het gemakkelijker wordt om individuele ingangen te bedienen.
  19. Aantal voorinstellingen
    Het aantal kant-en-klare voorgeprogrammeerde geluiden (simulaties van instrumenten en luidsprekers in combinatie met effecten) die in het apparaat zijn opgeslagen en onmiddellijk kunnen worden gebruikt.
  20. Aantal zones
    Door de individuele elektronische drumpads in zones te verdelen, kunnen de pads het authentieke geluid reproduceren van drums of bekkens die op een specifieke locatie worden bespeeld, d.w.z. dichter of verder weg van de drumrand, op de rand, het midden of de navel van de bekken, enz.
  21. Automatische begeleidingen
    We komen dit concept bijvoorbeeld tegen bij digitale piano's die vooraf opgenomen begeleidingen hebben waarop je kunt jammen, d.w.z. meespelen.
  22. Automatische programma's
    Met sommige lichtkoppen of LED-effecten kun je een automatisch programma instellen om voor je lichtshow te zorgen, zodat jij je op andere dingen kunt concentreren.
B
  1. Basluidspreker
    Een type luidspreker dat speciaal is aangepast om lage tonen te produceren. De diameter wordt gegeven in inches.
  2. Basregisters
    Registers in de baspartij van de accordeon. In tegenstelling tot de registers in het melodische deel van de accordeon, verandert de klankkleur niet, maar wel het volume.
  3. Beater
    Onderdeel van een bassdrumpedaal. Beaters verschillen in gewicht en materiaal van het slagoppervlak (vilt, plastic, rubber). Modellen met meerdere oppervlakken van verschillende materialen en hardheid zijn ook wijdverspreid.
  4. Begrenzer
    Die houden het volume en de versterking van het geluid op het gewenste niveau.
  5. Bemonsteringsfrequentie
    Bij het opnemen van audio is een van de belangrijkste parameters de sampling rate. Deze geeft het aantal opgenomen signaalwaarden per seconde aan. Over het algemeen geldt: hoe hoger de waarde, hoe hoger de kwaliteit. Deze wordt uitgedrukt in hertz.
  6. Bluetooth
    Een draadloze verbindingstechnologie voor apparaten die bekend zijn van telefoons, koptelefoons of computers.
  7. Boren
    Binnenkant van het mondstuk. De diameter en vorm van de boring hebben een grote invloed op het geproduceerde geluid.
  8. Breedte van de nulfret
    De nulfret scheidt de hals en kop van een snaarinstrument, zoals een gitaar. Hij is traditioneel gemaakt van plastic, of bij betere instrumenten van bot of metaal, en de breedte wordt aangegeven in millimeters. Voor sommige spelers is dit cijfer ook essentieel voor het speelcomfort.
C
  1. CD-R/RW
    Afkorting voor een compact disc waarop je kunt schrijven (CD-R) en een compact disc waarop je de inhoud kunt wissen en een nieuwe kunt uploaden (CD-RW).
  2. Compressor
    Een type geluidsprocessor die de verschillende volumeniveaus in een opname egaliseert, zodat het in alle delen ongeveer even hard klinkt.
  3. Corpus
    De body van het instrument bestaat uit een voorplaat, achterplaat en zijkanten. De duurdere instrumenten, bekend als geheel massieve instrumenten, zijn gemaakt van massief hout van geselecteerde soorten, gedeeltelijk massieve modellen hebben een massief houten voorplaat en een multiplex achter- en zijkanten, terwijl goedkopere instrumenten vaak een gelamineerde (multiplex) body hebben.
D
  1. Diameter van de waterkoker
    Geeft de diameter van het mondstuk van koperblaasinstrumenten aan. De breedte van het mondstuk heeft effect op de respons van het instrument en het volume van de klank, en het test ook de kwaliteit van de afdruk - in het algemeen geldt: hoe breder het mondstuk en de rand, hoe hoger de eisen aan de speler.
  2. Draadloze bediening
    Sommige elektrische apparaten, zoals verlichtingskoppen, kunnen ook op afstand worden bediend, bijvoorbeeld met een infraroodafstandsbediening of Bluetooth-technologie.
  3. Direct out
    Een uitgang die het ingangssignaal dupliceert voor een ander apparaat. Wordt gebruikt om een ongewijzigd signaal op te nemen waarmee later kan worden gewerkt, of om twee geluiden te scheiden, bijvoorbeeld podium- en PA-geluid.
  4. DI-uitgang
    Uitgang waarmee je het signaal van het apparaat via een XLR-kabel rechtstreeks naar een mengpaneel of PA-systeem kunt sturen. Wordt gebruikt om ruis en interferentie te verminderen bij het verzenden van een signaal over langere afstanden. Met de DI uitgang kun je ook een signaal aansluiten van een instrument of andere bron met een laag uitgangssignaal dat anders misschien te zwak is om direct op de ingang van een ander apparaat aan te sluiten.
  5. DMX
    DMX is een digitaal communicatieprotocol dat bijvoorbeeld wordt gebruikt om verlichtingseffecten te regelen. Je kunt bijvoorbeeld individuele kleurinstellingen aanpassen aan de exacte scène op het podium.
  6. Draad
    Elke bout is anders en dat geldt ook voor de schroefdraad. Deze parameter is erg belangrijk omdat hij de compatibiliteit met je apparatuur bepaalt. We markeren het in inches of in internationale code - M20 is bijvoorbeeld een veelgebruikt type.
  7. Druk
    Een verticaal gewicht dat werkt op het uiteinde van het element van een draaitafel.
  8. Dwarsdoorsnede van de stok
    De vorm van de dwarsdoorsnede van de strijkstok. De meest voorkomende soorten zijn ronde, zeshoekige en achthoekige vormen, de specifieke keuze hangt af van de voorkeur van de speler.
  9. Dynamiek
    Met dynamiek in toetsinstrumenten bedoelen we dat het toetsenbord reageert op de kracht van de aanslag.
E
  1. Effectlus
    De effectlus wordt gebruikt om effecten en effectprocessors te integreren die beter klinken achter de distortion/voorversterker, dan voor de machine, d.w.z. het verwijst naar delay-, reverb- en modulatie-effecten in het algemeen. Effectlussen worden onderverdeeld in seriële en parallelle lussen volgens hun schakeling.
  2. Effectprocessor
    De effectprocessor voegt, zoals de naam al zegt, een effect toe aan het ingangssignaal. Hij wordt het meest gebruikt in gitaar- en basversterkers en combo's.
  3. Elektronica
    Deze term komt het vaakst voor bij gitaren en bassen. Vergeet niet dat actieve elektronica stroom nodig heeft, wat gemakkelijk te herkennen is aan het batterijvak aan de achterkant van het instrument.
  4. Equalizer
    Afkorting voor equalizer. Hiermee kunnen we de audio-uitvoer regelen, zoals het aanpassen van de hoge tonen, middentonen, lage tonen en nog veel meer.
  5. Ethernet midi
    Dankzij het RTP-MIDI systeem kunnen sommige instrumenten ook worden aangesloten via een conventionele ethernetkabel.
F
  1. Fantoomvoeding
    Dit is essentieel voor het aansluiten van producten die +48 V voeding nodig hebben. Dit zijn bijvoorbeeld condensatormicrofoons, die niet werken zonder fantoomvoeding.
  2. Firmware
    Firmware is het brein van elektrische apparaten. In het dagelijks leven komen we deze term tegen in mobiele telefoons, in de muziek zien we het in digitale piano's, synthesizers en vele andere apparaten.
  3. Formaatondersteuning
    Specificeert welke audioformaten het instrument of apparaat kan lezen en vervolgens mee kan werken.
  4. Frequentie
    De frequentie waarop bijvoorbeeld draadloze systemen en andere apparaten werken.
  5. Frequentiebereik
    De breedte van de frequentieband waarin het apparaat het signaal kan reproduceren (van de laagste tot de hoogste frequenties).
G
  1. Galm
    Galm is een effect dat de indruk wekt dat je in de ruimte speelt en dat je gebruikt om een natuurlijker geluid te krijgen. Je kunt bijvoorbeeld gemakkelijk een game simuleren in een grote zaal of kathedraal met de typische rijke nagalm.
  2. Garnituur
    Garnituren vinden we bij snaarinstrumenten Meestal bestaat een garnituur uit stemknoppen en een snaarhouder, en een set varieert ook naargelang het doel - bij violen maakt het kinstuk bijvoorbeeld ook deel uit van de garnituur.
  3. Gecombineerd effect
    Een parameter die bekend is van LED-effecten of intelligente lichtkoppen. Sommige bieden verschillende soorten effecten en je kunt ze combineren.
  4. Geheugenmedium
    Sommige instrumenten of apparaten kunnen gegevens lezen van een opslagmedium, bijvoorbeeld een SD-kaart of USB-stick.
  5. Geïntegreerde tuner
    Een grote bonus bij sommige instrumenten. Deze vind je bijvoorbeeld in elektroakoestische gitaren of gitaarcombo's, waarbij het niet nodig is om een aparte stemmer te kopen.
  6. Geïntegreerde geluidskaart
    Sommige apparaten hebben al een ingebouwde geluidskaart, zodat je geen externe nodig hebt.
  7. Geluidgestuurde programma's
    Verandert de kleur en richting van de LED op basis van de geluiden die worden opgevangen door de interne microfoon.
  8. Geluidssysteem
    Ingebouwde luidsprekers voorzien toetsinstrumenten van geluid van hoge kwaliteit.
  9. Geluidstechnicus
    Diameter van de klankbodem bij koperinstrumenten. Die wordt uitgedrukt in millimeters.
  10. Gevoeligheid
    Akoestische prestaties die we vaak zien in bijvoorbeeld koptelefoons of luidsprekers. Het wordt uitgedrukt in decibel.
  11. Gewichtscategorie
    Geeft het gewicht van de bekkens aan, bijvoorbeeld dun - licht, medium - gemiddeld, zwaar - zwaar, enz. De gewichtscategorie beïnvloedt zowel het geluid van de bekken als het speelgevoel.
H
  1. Hals
    Het materiaal waarvan de hals van een gitaar, basgitaar of ander snaarinstrument is gemaakt.
  2. Halslengte
    De afstand van de punt van het mondstuk tot het laatste punt waar de voorkant van de plaat het vlak van het mondstuk raakt. De lengte van de baan wordt aangegeven in millimeters en heeft in combinatie met de hardheid van de plaat een grote invloed op de toonkwaliteit.
  3. Halsprofiel
    De afronding van de achterkant van de gitaarhals, er zijn veel verschillende profielen, vaak aangeduid met letters (C, D, U, V) waar de afronding op lijkt.
  4. Hardware
    Het materiaal of de kleur van de hardware van het instrument, zoals kammen, stemmechanieken en andere onderdelen.
  5. Hardwareset
    Typisch gegeven voor slagwerkinstrumenten Hardware verwijst naar drumstatieven, bekkenstandaarden of bijvoorbeeld pedalen voor basdrums.
  6. Helderheid
    Geeft de lichtstroomintensiteit in een bepaalde richting aan.
  7. Hembra
    De bongo's zijn een instrument met twee trommels - de hembra is de grootste van de twee, de diameter wordt aangegeven in inches.
  8. Hoogte van de kraag
    De verticale afstand tussen de kraag, d.w.z. de aluminium hoepel van de banjokap, en het bovenoppervlak van het vlies.
  9. Huidige
    Geeft de sterkte van de adapter aan. Als er meer milliampère op het apparaat staat dan op de adapter, heeft de adapter niet genoeg vermogen om het apparaat te laten werken. Omgekeerd maakt het niet uit – een sterkere adapter zal een klein apparaat gemakkelijk kunnen aandrijven.
  10. Humbucker
    Type sensor van een elektrische gitaar Hij bestaat uit twee spoelen. Deze "bromonderdrukker" is zodanig bedraad, dat de spoelen de onaangename geïnduceerde brom onderdrukken die geassocieerd wordt met single-coil sensoren. Dankzij de twee spoelen heeft hij een ronder geluid en een sterker uitgangssignaal, wat zich vertaalt in meer volume. De humbucker is ideaal voor vervormde klanken waarbij de brom, een grotere neiging heeft om het uiteindelijke geluid van de gitaar negatief te beïnvloeden.
I
  1. ILDA
    Interface voor gegevensoverdracht tussen laserprojectoren en externe controllers (DMX-controllers, computers).
  2. Impedantie
    Impedantie verwijst naar de elektrische weerstand van circuits. We specificeren het bijvoorbeeld voor luidsprekers of koptelefoons. In de praktijk geldt: hoe lager de weerstand, hoe luider de hoofdtelefoon klinkt, maar hoe groter de vervorming kan zijn. Deze wordt weergegeven in ohm.
  3. IP-bescherming
    De IP-classificatie geeft de weerstand van de elektrische apparatuur aan tegen schade door vreemde voorwerpen (eerste getal) en tegen het binnendringen van water (tweede getal). Een IP67-classificatie betekent bijvoorbeeld volledige bescherming tegen het binnendringen van stof, schade door een apparaat en het binnendringen van water gedurende dertig minuten op een diepte tot één meter.
K
  1. Kam
    Het deel van een snaarinstrument waar de snaren doorheen lopen en dat helpt om de trillingen ervan door te geven aan andere delen van het instrument.
  2. Kern
    Het materiaal waarvan de kern van de snaar is gemaakt. Meestal wordt daar staal of nylon voor gebruikt.
  3. Kleppen
    We verdelen ze in open en gesloten. In het geval van gesloten exemplaren worden ze gesloten met kleppen, in het geval van open exemplaren met vingers, wat ingewikkelder is, maar tegelijkertijd een betere controle over het geluid mogelijk maakt. Deze parameter komt bijvoorbeeld voor bij dwarsfluiten.
L
  1. LAN
    Een lokaal netwerk dat wordt gebruikt om apparaten in een kleinere ruimte met elkaar te verbinden, zoals een kamer of een opnamestudio.
  2. Laser
    Sommige lichtkoppen of LED-spots hebben een laser, een ander effect dat je kunt gebruiken in je lichtshow.
  3. Leersysteem
    Sommige elektrische muziekinstrumenten, zoals digitale piano's of keyboards, hebben leersystemen om je te helpen gemakkelijker te beginnen met spelen of je spel verder te ontwikkelen.
  4. Legering
    Een zeer belangrijke parameter voor bijvoorbeeld bekkens. Het bepaalt het geluid en het karakter van het spel.
  5. Lichtbron
    Bij spots of lichtkoppen is de lichtbron bijvoorbeeld cruciaal. Tegenwoordig worden leds het meest gebruikt.
  6. Lichtstroom
    Een hoeveelheid in eenheden die lumen wordt genoemd. Drukt de hoeveelheid lichtenergie uit die in één seconde door een bron wordt uitgezonden.
  7. Luby
    Het materiaal waarvan de zijkanten van de behuizing van het instrument zijn gemaakt.
M
  1. Macho
    De bongo is een instrument met twee trommels - de macho is de kleinste van de twee, de diameter wordt aangegeven in inches.
  2. Max. SPL
    Het maximale geluidsdrukniveau (SPL), de waarde wordt weergegeven in decibel.
  3. Meesterinstrument
    Als een compleet muziekinstrument door één persoon is gemaakt, noemen we het een meesterinstrument. Deze instrumenten zijn overwegend met de hand gemaakt.
  4. Mensuur
    Bij snaarinstrumenten verstaan we onder mensuur de lengte van de trillende snaar, d.w.z. het deel dat gespannen is tussen de toets en de nulfret. De mensuur wordt uitgedrukt in millimeters, minder vaak in inches (25,4 mm).
  5. Metronoom
    Bepaalt of het instrument (bijv. drums) de optie heeft om de metronoom aan te zetten, wat niet alleen handig is bij het oefenen, maar ook heel handig is bij het opnemen.
  6. Microfoonkanaalequalizer
    Sommige mengpanelen hebben een aparte equalizer voor de microfooningangen, zodat je hun output kunt regelen.
  7. MIDI
    De interface Musical Instrument Digital Interface (MIDI) waarmee muziekinstrumenten met elkaar kunnen communiceren.
  8. Montage 19"
    Geeft de mogelijkheid aan om het product te monteren in een rackkast met een gestandaardiseerde 19" breedte.
  9. MP3/line-ingang
    Hulpuitbreidingsingang die wordt gebruikt om externe multimedia-apparaten aan te sluiten.
  10. Multi-effect
    Multi-effect is de naam voor meerdere effecten in één apparaat - het kan een op zichzelf staand apparaat zijn (zoals in het geval van gitaar multi-effecten) of een multi-effectapparaat, dat is ingebouwd in bijvoorbeeld een mengpaneel.
N
  1. Nest 36 mm
    Aan de onderkant van luidsprekers of studiomonitoren zit een gat voor montage op een standaard. Dat is een houder, waarbij 36 millimeter als de standaardgrootte wordt beschouwd.
  2. Nulfret
    Een klein stukje plastic, bot of metaal met kleine uitsparingen dat de hals van de kop van een snaarinstrument scheidt en waardoor de snaren aan de hals worden gespannen.
O
  1. Omleiding
    Afstand van de plaat tot de bovenrand van het mondstuk, gemarkeerd in eenheden van 1/100 mm. In combinatie met de hardheid van de plaat heeft dit een groot effect op de kwaliteit van de toon.
  2. Opwarmtijd
    Apparaten zoals vernevelaars hebben tijd nodig om op te warmen om goed te kunnen werken.
  3. Overdrive
    Verandert het zuivere signaal dat van het instrument komt in een vervormd signaal. We weten bijvoorbeeld van elektrische gitaren en basgitaren.
P
  1. Polariteit
    Polariteit van de voedingsadapter. Polariteit kan als volgt zijn: DC - midden negatief (min in het midden), DC - midden positief (plus in het midden) en AC (wisselstroom).
  2. Polyfonie
    Het aantal tonen dat het instrument tegelijkertijd kan spelen.
  3. Plat ontwerp
    Verwijzing naar het ontwerp van de reflector, d.w.z. of deze plat/vlak is aan de achterkant.
R
  1. Radio
    Krommingsstraal van de toets van een snaarinstrument. Dit is een belangrijke parameter voor meer gevorderde spelers, die kiezen welke het beste bij hun speelstijl past. De krommingsstraal wordt aangegeven in inches. Hoe lager het getal, hoe ronder de toets.
  2. Registers
    Indexen van de melodische partij van de accordeon. Ze worden gebruikt om de kleur en toonhoogte van de discanttonen te veranderen.
  3. Repro
    Aantal en grootte van de luidsprekers. De maat wordt aangegeven in inches.
  4. Reprobox-simulatie
    Hiermee kun je een gitaargeluid bereiken zonder dat je de luidspreker hoeft op te vangen met een microfoon, het signaal kan direct de mix in worden gestuurd.
  5. Resonator
    Gebogen houten bord dat de onderkant van de banjobody omsluit. Hij zorgt ervoor dat het geluid van het instrument ​​voller en luider is.
  6. Richtingkarakteristiek
    Drukt de afhankelijkheid van de microfoon uit van de richting waaruit hij geluid kan ontvangen.
  7. RMS-vermogen
    Maximaal vermogen op lange termijn. Dit is het vermogen dat de versterker veilig kan verwerken zonder dat de geluidskwaliteit achteruit gaat of de luidsprekers beschadigd raken.
S
  1. SD-ingang
    Geeft aan of het product een geheugenkaartingang heeft.
  2. Sensor
    Om een akoestisch instrument aan te sluiten op een combo of computer is een sensor nodig - deze waarde geeft aan of de sensor deel uitmaakt van het instrument.
  3. Sensorconfiguratie
    Het type sensoren waarmee het instrument is uitgerust. "S" staat voor single-coil sensor (of enkele spoel), de two-coil sensor (humbucker) is gemarkeerd met de letter "H". De H-S-S configuratie geeft bijvoorbeeld een humbucker - single coil - single coil opstelling aan, altijd in de volgorde van de brug naar de hals toe.
  4. Sequencer
    Een apparaat of deel van een apparaat dat sequenties van bevelen kan produceren en verzenden om melodische, harmonische of ritmische loops te produceren.
  5. Smeermiddel
    Geeft aan of de verpakking ook olie bevat, die wordt gebruikt om de schroeven van drumstemmachines en andere percussie-instrumenten zoals conga's te smeren.
  6. Snaarafstand bij de brug
    Afstand tussen de afzonderlijke snaren van een bepaald instrument. Wordt gemeten bij de brug en weergegeven in millimeters.
  7. Software
    Sommige instrumenten of producten worden door de fabrikant geleverd met software om hun functionaliteit te ondersteunen of te verbeteren.
  8. Software verpakken
    Sommige software wordt geleverd op een CD in een klassieke papieren doos, andere zijn gewoon een code die je gebruikt om het product te activeren nadat je het hebt gedownload van de website van de fabrikant.
  9. SPDIF
    Interface voor het verzenden van digitale audio.
  10. Stemmechanieken
    Het type stemmechanisme dat gebruikt wordt op een snaarinstrument. Veel fabrikanten van instrumenten hebben hun eigen merk of type, terwijl anderen producten gebruiken van bedrijven die gespecialiseerd zijn in dit soort accessoires.
  11. Stralingshoek
    Parameter die typisch is voor bijvoorbeeld podiumverlichting. Met hoek bedoelen we een plaats, waar minstens vijftig procent van de sterkte van het gegeven licht valt.
  12. Stroomingang
    Het opgenomen vermogen geeft het energieverbruik van een apparaat aan en drukt de hoeveelheid energie uit die in een bepaalde tijd wordt verbruikt. Het wordt gespecificeerd in watt.
  13. Systeem
    De banden/frequenties waarop specifieke draadloze systemen werken.
T
  1. Toets
    Het materiaal waarvan de toets van een gitaar, basgitaar of ander snaarinstrument is gemaakt.
  2. Toetsenbord
    Het merk en mogelijk het specifieke model van het toetsenbord op het instrument. Deze parameter komt het vaakst voor bij digitale piano's.
  3. Tone Ring
    De toonring is een metalen ring die op de bovenkant van de banjobody is gemonteerd. Hij heeft een grote invloed op het geluid en de kwaliteit van het instrument.
  4. Top
    Het bovenste deel van de kast van elektrische gitaren (wordt mogelijk niet meegeleverd). Het bovenblad wordt aan de kast gelijmd. Het kan om dun fineer zijn (ongeveer 2 mm) of een dikkere "cap" (ongeveer 5 mm) van massief hout. Sommige gitaren hebben een top (cap) en daarop ook nog dun fineer.
  5. True Bypass
    Schakelen gebaseerd op het volledig uitschakelen van het pedaaleffect uit de signaalweg wanneer die wordt uitgeschakeld.
  6. Tweeter
    Een type luidspreker dat speciaal is aangepast om hoge tonen te produceren. De diameter wordt gegeven in inches.
  7. Type draaitafel
    Elke platenspeler heeft een aandrijving nodig om het plateau te laten draaien. Er zijn twee soorten: riemaandrijving en directe aandrijving.
  8. Type harmonica
    Harmonica's verschillen onder andere in stemming, wat erg belangrijk is bij het kiezen van een harmonica. Zo kunnen we een chromatische harmonica tegenkomen, die in halve tonen gestemd is, of een octaafharmonica, waar bij elke blaasbeweging twee tonen klinken die precies een octaaf uit elkaar liggen.
  9. Type hoofdtelefoon
    We categoriseren hoofdtelefoons niet alleen op basis van hun geluidskarakteristieken en connectiviteit, maar ook op basis van hun basistype. Bekend zijn bijvoorbeeld klassieke oordopjes of oordopjes, of gesloten of open oortelefoons die het hele oor bedekken.
  10. Type laser
    De parameter geeft het kleurenspectrum van de laser aan. Benamingen en afkortingen zijn gebaseerd op de beginletters van de primaire kleuren in de Engelse taal.
  11. Type mechaniek
    Systeem van dwarsfluitmechanica. Ofwel wordt het "Inline"-systeem gebruikt met de kleppen in een enkele rij, ofwel het "Offset"-systeem met de G-klep uitgeschoven.
  12. Type microfoon
    Microfoons verschillen in de manier waarop ze geluid opvangen en doorgeven. Meestal worden dynamische en condensatormicrofoons gebruikt.
  13. Type overdracht
    Pedalen voor percussie-instrumenten gebruiken verschillende soorten overbrengingen om te kunnen functioneren. De meest gebruikelijke is de kettingaandrijving, die uitblinkt in duurzaamheid, maar je kunt ook kiezen voor riemaandrijving of direct drive. Elk daarvan biedt specifieke voordelen.
  14. Type reflector
    Reflectoren verschillen in de manier waarop ze het podium verlichten. We kunnen bijvoorbeeld het type spot tegenkomen dat gekenmerkt wordt door een duidelijke rand, bijvoorbeeld bekend van hockeywedstrijden en stand-up optredens, of het type wash dat het hele podium ''overspoelt''.
  15. Type tuner
    Typen stemmechanieken verschillen naargelang de manier waarop ze gemonteerd zijn of de manier waarop ze geluid opvangen. We onderscheiden bijvoorbeeld clip-on stemmers, die stemmen door middel van vibratie en gewoon aan de kop worden bevestigd, of pedaalstemmers, die met een instrumentkabel aan de gitaar worden gekoppeld.
  16. Type ukelele
    De grootte en vorm van elk type ukelele varieert, wat niet alleen invloed heeft op het resulterende geluid, maar ook op het speelcomfort. In volgorde van klein naar groot kunnen we sopraan, concert, tenor en bariton tegenkomen. Maar er zijn ook andere speciale types, bijvoorbeeld gitaar of basgitaar.
U
  1. Uitsnede
    Bepaalt of het instrument (traditioneel bijvoorbeeld een gitaar) een uitsparing in de kast heeft die het mogelijk maakt om gemakkelijk in hogere posities te spelen.
  2. USB Midi
    Mogelijkheid om MIDI-instrumenten rechtstreeks op een computer aan te sluiten zonder dat er een andere interface nodig is.
  3. USB to Device
    Mogelijkheid om het instrument via de USB-aansluiting aan te sluiten op een ander apparaat, bijvoorbeeld een computer.
  4. USB to Host
    Mogelijkheid om een USB-station of andere externe USB-apparaten aan te sluiten op het instrument.
V
  1. Vingerplaatsing
    Het type boren/vingers van blokfluiten, het meest gebruikelijk is de Engelse (barokke) vingerzetting, minder gebruikelijk is de Duitse.
  2. Voet
    Deze wordt gebruikt om de lamp in de fitting van de armatuur te bevestigen. De meest gebruikte fitting is de schroefdraad E27.
  3. Voorplaat
    Het materiaal waarvan het voorste klankbord van het instrument is gemaakt.
W
  1. WiFi
    Geeft aan of het producttype verbinding kan maken met een draadloos WiFi-netwerk.
  2. Wikkeling
    Sommige snaren hebben een kern omwikkeld met een extra laag materiaal om een specifieke klank te bereiken. Er zijn verschillende soorten windingen en ze verschillen niet alleen in het resulterende geluid, maar ook in het speelgevoel: een ronde winding biedt een schoner en doordringender geluid, terwijl een platte winding bijvoorbeeld donkerder en meer vintage klinkt.
#
  1. 100V
    Het belangrijkste gebruik van 100V luidsprekers is in grote ruimtes zoals sportscholen, hallen, winkelcentra en andere grote ruimtes. Deze luidsprekers worden vaak aan het plafond of aan de muur gemonteerd.
Vergelijkbare zinnen
Categories
Merken